vrijdag 13 juli 2007

Van Kul naar Ul?

Zonet mail gekregen van de Kul voor de herinschrijving, vanaf nu is Liez 3e liccer! :-)
Het gaat om de allerlaatste lichting licentiaten in de Pedagogische Wetenschappen ooit, want na volgend jaar zullen de afgestudeerden geen licentiaat meer zijn, maar master.

Trouwens, over de "Kul" gesproken; onlangs vertelde Carolien dat de Kul er ernstig over nadenkt om de 'K' te laten vallen. Ze willen van het 'katholieke' af om voluit te kunnen gaan voor het wetenschappelijk onderzoek.
Als dat betekent dat religie als verplicht vak gaat wegvallen of veranderen, heb ik er niet veel op tegen :-p Al moet ik eerlijk toegeven dat religie bij Pedagogie al ruimdenkender is dan bij Psychologie, waar de arme studentjes verplicht worden tot het uit het hoofd leren van het bijbelse scheppingsverhaal :-D
Aan de andere kant is de Kul toch niet echt meer katholiek te noemen. Bij Pedagogie bijvoorbeeld wordt er toch veel aandacht besteed aan filosofie (een beetje teveel zelfs naar mijn zin) om van alle pedagoogjes in spé ruimdenkende mensen te maken. In zo goed als elk vak wordt er beklemtoond dat hokjesmentaliteit uit den boze is en dat we vooral niet uit het oog mogen verliezen dat we vandaag de dag in een multiculturele maatschappij leven.
Het katholieke in de Kul verwijst meer naar het traditionele vind ik persoonlijk. Eén van de bekendste voorbeelden hiervan is toch wel de jaarlijkse academische optocht, waarbij alle proffen zich in toga gehuld naar de Sint-Pieterskerk begeven om het academiejaar officieel te openen. Die stoet der togati is toch wel eens grappig om te zien :-)

Als er beslist wordt tot het definitief schrappen van de 'K', wordt de "Kul" dan de "Ul"?
Dat klinkt maar belachelijk, het lijkt vreemd om het over de "Ul" te hebben. Schampen over hoe kul de "Kul" wel niet is, is toch veel leuker? :-p

1 opmerking:

Unknown zei

De K wankelt omdat het Vaticaan ermee gedreigd heeft de erkenning van katholieke universiteit weg te nemen als de KUL haar stamcelonderzoek dreigt verder te zetten. En zonder die erkenning van het Vaticaan mag de KUL de K niet in haar naam laten staan. Dus de beslissing of de K zal blijven, hangt helemaal af van wat de heren in de ivoren toren van het Vaticaan beslissen.

Voor de mensen met een Standaard abonnement: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=DS1E9I1D .